perjantai 28. lokakuuta 2011

Projektin tarkoitusta selittämässä

Sain ihan aiheellisen kysymyksen projektin toteutussuunnitelmasta. Hyppäsin blogissa suoraan asiaan ja ohitin tämän keskeisen seikan kokonaan, joten palataanpa perusasioihin.Hakka käteen ja nakuttamaan.

Projektissahan on neljä kokonaisuutta: yhteistyökartoitus, taustaselvitykset, kaupallisten kirjastojärjestelmien kartoitus ja sopivimpien tarkempi tutkimus ja näiden pohjalta tulevan järjestelmän vaatimusmäärittely sekä viimeisenä kilpailutus. Kaikille osille on ajateltu tietty aikajana, mutta käytännössä kaikkea muuta kuin varsinaista kilpailutusta tehdään pitkin projektipolkua.


Näistä tavoitteista nykyjärjestelmien tilan kartoittaminen ja vaatimusmäärittely käyvät käsikynkkää, vähän niin, etten välillä tiedä kummasta on kyse. Nykytilan kartoitus tarkoittaa kirjastojärjestelmiin hankittujen palikoitten ja toimintojen kartoitusta paikoitellen hyvinkin yksityiskohtaisesti. Tässä selvitetään tekniset seikat, rajapinnat, mitä mistäkin palasta maksetaan, minkä verran meillä on tietokannassa tietueita, montako kirjastopistettä, montako käyttäjää. Kokonaisuus on yksinkertaisesti iso.

Vaatimusmäärittely on sitten se paperi, johon kirjataan ne toiminnot ja ominaisuudet, joita meille tulevassa kirjastojärjestelmässä tulee olla. Ja tässä on se pointti: mitä me tarvitsemme? Tottahan me voimme ottaa vaikka Ruotsista mallin, kääntää sen suomeksi ja laittaa Hilmaan, mutta tulos ei vastaa tavoitetta.


Pohdittuani pitkään mistä kulmasta ryhtyisin nykytilannetta avaamaan, päädyin käyttämään valmista vaatimusmäärittelypohjaa, koska joku on niihin jo kertaalleen kartoittanut yleisimmät kirjastojärjestelmien toiminnot - miksi keksisin saman asian uudelleen. Tarkoitus ei ole kuitenkaan, että yksin miettisin mitä meillä nyt ja tulevaisuudessa on, vaan tulen käymään nykyjärjestelmien osa-alueet läpi kunkin osion asiantuntijoiden kanssa. Siinä samalla keskustellaan miten tarpeellisia toiminnot ovat, käytetäänkö kaikkia niitä palikoita joita ohjelmatalo meille tarjoaa, vai jätettäisiinkö jotain toimintoja jo pois vaatimusmäärittelystä. Lisäksi myös mietitään mitä meiltä nyt puuttuu, mitä tarvitaan lisää tulevaisuutta varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti