perjantai 27. heinäkuuta 2012

Palapelien turmiollinen vaikutus


Minulla on epäsosiaalinen mutta buddhalainen harrastus, kokoan isoja palapelejä ja puran ne taas odottamaan seuraavaa kierrosta. Turmiolliseksi harrastus muuttui huhtikuun sunnuntaina, kun suuntasin vintille hakemaan jälleen yhtä peliä. Reipas askellus vaihtui köpöttelyksi, kun otin kontaktia lattialankkuun ja sain sairaalasta mukaan raudalla paikatun jalan, kipsin ja kolmen kuukauden sairausloman.

http://www.flickr.com/photos/bradmontgomery/4363410868/ 

En tiedä osoitinko hyviä alaistaitoja vai olinko itsekäs ja laiska, mutta en tuon kolmen kuukauden aikana juuri ajatellut kirjastotyötä, kirjastojärjestelmiä tai projekteja.

Viisi päivää sitten palattuani töihin totesin, ettei fanittamani ajattelija Marshall Breeding sen sijaan ollut laiskotellut, vaan oli tuottanut Computers in Libraries -julkaisuun artikkelin New LibraryCollections, New Technologies: New Workflows.


Kirjastojärjestelmät ovat muutoksessa - eikä muutos tule loppumaan mikäli Breedingin väliotsikointiin -Ever-turning cycles of technology - uskoo. Edellinen muutos palvelin/työasema-ratkaisuun ei juuri muuttanut itse järjestelmiä ja niiden perusratkaisuja. Uusimmassa kierroksessa sen sijaan on kyse rajummista muutoksista: SaaS eli ohjelmien hankkiminen palveluina tai pilvipalveluina, uudet teknologiset pohjaratkaisut, elektronisten aineistojen lisääntyvä määrä, on-demand-julkaisu, käyttäjien uudet odotukset ja parempien arviointityökalujen tarve.

Uudentyyppisiä järjestelmiä Breeding kutsuu nimellä Library services platform, vapaasti suomentaen kirjastopalvelualusta - ajatukset palaavat jälleen modulaarisen ja integroidun järjestelmän kysymyksiin.

Koska tarpeellisia uusia palveluita ei nykyisistä järjestelmistä löydy, ovat kirjastot koonneet palvelutarjontansa useista erillisistä palikoista. Yleiset kirjastot eivät ole elektronisten aineistojen hankinnassa vielä yhtä pitkällä kuin akateemiset kirjastot, mutta kyllä erillisiä alustoja meiltäkin löytyy: monipuolinen Pohjanportti - mistä muuten löytyy myös Ebscon kautta Breedingin artikkeleita kokotekstinä - joka kuitenkaan ei ole Lapin kirjaston verkkopalvelun kautta haettavissa.

Kesäteräiset aivot herättää Breedingin kysymys voisiko kokoelmien käsittelyyn löytyä tehokkaampia tapoja uusien kirjastojärjestelmien avulla, jotka eivät erottele aineistojen käsittelyä perinteisesti niin jyrkästi erillään oleviin elektronisiin ja painettuihin aineistoihin. Hänen mukaansa erilliset automaatioalustat yleensä pakottavat erillisiin prosesseihin ja työn hajauttamiseen eri henkilöiden vastuulle. Nykyjärjestelmien valmiuksista johtuen aineistot myös tarjoillaan asiakkaille myös erillisillä alustoilla.  Pohjanportti on kotikimpasta löytyvä hyvä esimerkki - todella paljon aineistoja, mutta eivät haettavissa Lapin kirjaston verkkopalvelussa muiden kirjastojen aineistojen rinnalla.

Hyvillä mielin voi sen sijaan todeta, että UKJ:ssa, Uuden kirjastojärjestelmän valmistelutyössä on pystytty katsomaan Sotsin talviolympialaisia pitemmälle. UKJ:n hankinta-työryhmät totesivat vajaan vuoden työskentelyn jälkeen, ettei hankintaa kannata jakaa painetun ja elektronisen aineiston prosesseihin vaan kyseessä on prosessipolku, josta välillä poiketaan tarkastamaan valintalistojen tilannetta, mitä lehtiä osastot haluavat tilata tulevaksi vuodeksi ja aktivoimaan elektronisia aineistoja. Sitten palataan yhteiselle polulle, joka vie kunnan taloushallinnon kautta kepeästi tarkalleen loppuun käytettyyn budjettiin. Joo, viimeinen palanen on Utopiaa, johon sairauslomalaisetkin aivot taipuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti