perjantai 5. lokakuuta 2012

IFLA 2012 : Osa 5 Avointa dataa ja kansainvälisyyttä


Avoimeen dataan liittyviä kysymyksiä käsiteltiin keskiviikon National Libraries and open data -sessiossa. Elisabeth Niggemann Saksan kansalliskirjastosta muistuttu, että kirjastojen katalogit ovat itse asiassa aina olleet avoimia mistä on voitu olla ylpeitä. Tekniikan muutos on sulkenut datan, ja päätös jättää datavarannot avaamatta on historiallisessa perspektiivissä perusteluja vaativa päätös. Hän muistutti kuitenkin, että avaamisen jälkeen kirjastojen ei ole enää helppo määritellä olemassaolonsa tärkeyttä, ja datan avaaminen pitää tehdä harkitusti. Gildas Illien Ranskan kansalliskirjastosta kuvasti datan avaamista kuin lennoksi kuuhun - yhtä fiktionaalista ja mahtavaa kuin Tintin kuulento. Illienin mukaan toisaalla avatut muiden alojen datavarannot voivat nostaa myös kirjastodatan merkitystä, ja päästään oikeasti käsiksi linkitettyyn avoimeen dataan.

Alkuviikon teknologiapainotteisen tarjonnan jälkeen päätin konferenssin viimeisenä päivänä laajentaa tajuntaa myös oman osaamisalueen ulkopuolisilla luentoja ja kuulla mitä Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolella tapahtuu kirjastomaailmassa. Valinta palautti mieleen kaiken pilvihötön ja tekniikan ylistyslaulun jälkeen kirjaston peruskysymykset ja kirjastojen merkityksen ympäröivälle yhteisölleen.

Manoj Kulkarni: Empowering Library Users, Establishing Channel of
Communication for Service Quality Expectations of Trainers from
Government Administrative Training Institute (ATI) Libraries in India
Kuuntelemani sessiot olivat Empowering library users to solve problems: our stories sekä Building collaboration between LIS educators and practitioners in developing countries: transcending barriers, creating opportunities. Näistä ensimmäinen sisälsi esitelmiä kirjastonkäytön tutkimuksista sekä tutkimustulosten hyödyntämisestä käytännössä. Tähän sessioon kuului myös aiemmin esittelemäni Susan Archambaultin Gimlet-tutkimus. Jälkimmäinen käsitteli kirjasto- ja informaatiotieteen opetuksen suhdetta käytäntöön kehittyvissä maissa.

Ajatuksia herättävin esitys oli Manoj Kulkarnin puheenvuoro, jossa hän kertoi kaikissa Intian osavaltioissa sijaitsevissa State Administrative Training Institutes -oppilaitoksissa tehty selvityksestä, jossa kartoitettiin kirjastonkäyttäjien odotuksia kirjaston palveluista. Tutkimustulokset voivat suomalaisiin oloihin tottunutta aluksi ehkä hymyilyttää, mutta eivätkö esimerkiksi nämä tärkeimmiksi listatut odotukset päde myös meillä:


  • Tila: In the institute the library should be considered as a place for knowledge and wisdom. The catalogue should be a reliable source of information about the holdings of the library.
  • Palvelut: Library materials should be shelved promptly
  • Henkilöstöstä: The library staff should offer a personalized service to locate a document when users want. The library staff should be approachable, welcoming and courteous.


Chuima Saccanand, Thaimaa: Building collaboration
between LIS educators and practitioners in Thailand. 
Ehkä lievästä konferenssiväsymyksestä johtuen torstai-iltapäivän luentojen sisällön sijaan huomioni kiinnittyi esiintyjissä ja esityksissä ilmeneviin eroihin, ja pääsin vertailemaan kansallisten stereotypioiden todenperäisyyttä sekä tekemään huomioita kansallisista eroavaisuuksista. Olimme omalla konferenssiporukalla, vastoin kansallisen stereotyypin mukaista tuppisuista käytöstä, hakeneet aktiivisesti kontaktia ulkomaisiin konferenssivieraisiin, ja niin saimme jutella mm intialaisten, etelä-afrikkalaisten, brasilialaisten, brittien, saksalaisten sekä monien muiden ihmisten kanssa niin kirjastoista eri maissa kuin sopivista tuliaisista ja ostospaikoista sekä iloisesti yllättäneestä helteisestä viikosta ja Helsingin kaupungin konferenssivieraille tarjoamasta joukkoliikennekortista. IFLA 2012 Helsingin parasta antia uusien tutkimusten, innovaatioiden ja tapausesimerkkien rinnalla olikin juuri tuo kansainvälisyys: kuulla mitä muualla tapahtuu ja ymmärtää missä me olemme menossa.

Seuraava IFLA järjestetään elokuussa 2013 Singaporessa. Tämänvuotisen kokemuksen perusteella suosittelen lämpimästi muillekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti